Letní vitrážové a písařské dílničky pro malé i velké

V letním období zveme do „klášterního skriptoria" všechny, kteří rádi tvoří
nerozhoduje věk ani zkušenosti, jen chuť tvořit
V klášterním skriptoriu u věže bude pro vás připraveno několik tvůrčích stanovišť. Jejich hlavním tématem bude kaligrafie (krasopis) a vitráže (malba na sklo)

V kaligrafické části se seznámíte se středověkými písmy zvanými Unciála a Hlaholice. Procvičíte si některé znaky z abecedy a unciálou můžete opsat část legendy o životě sv. Prokopa, zakladatele kláštera v Sázavě. Rukopis tvoříme již třetím rokem a v budoucnu by mohl být vystaven v expozici kláštera. Dospělí návštěvníci budou psát kaligrafickými pery, tuší či inkoustem. Pro děti máme připravené šablony písma, mohou si vyzkoušet iluminovat vlastní iniciálu či nějaký zajímavý motiv ze středověkých rukopisů.
V části věnující se vitrážím se seznámíte s historií technologického postupu výroby vitráží. Malé děti si složí výukový model vitrážového okna a navrhnete si výtvarný motiv na své vitrážové okno a poté ho na sklo přenesete. Větší děti a dospělí na skutečnou vitráž, menší na malé broušené sklíčko, které si pak odnesou jako dárek s sebou domů.

Další tvůrčí stanoviště určené pro návštěvníky, kteří momentálně nenaleznou zalíbení v miniaturních výtvarných činnostech, jako je krasopis či malba na sklo, budou zahrnovat například práci s modely křížové klenby, románského oblouku či stavění českých hradů a zámků.
Rezervace nejsou nutné a můžete vstoupit kdykoliv, nejpozději půl hodiny před jejich ukončením. Pro maximální výtvarný zážitek však doporučujeme přijít na dílnu od začátku.
Dílny jsou vhodné pro každého, věk není nikterak omezen a mohou přijít i rodiny s malými dětmi včetně miminek. Jen je potřeba počítat s tím, že se na dílně může sejít miminek více a že děti musí mít s sebou alespoň jednu dospělou osobu.
Letošní dílničky navazují na loňské dílny vytvořené díky vzdělávacímu projektu Národního památkového ústavu "Památky nás baví" a povede je opět Anna Svobodová.